Ako vybrať okuliare, ktoré vám najlepšie poslúžia? Kľúčom je pochopiť, ako okuliarové sklá umožňujú prenos svetla. Prečítajte si, čo je to VLT a ako si vďaka nej  správne vybrať okuliare podľa vášho životného štýlu a potrieb.

Keď prichádza na výber správnych okuliarov, nie je to len o štýle. Výber správnych skiel je rovnako, ak nie ešte viac dôležitý. Premenlivé svetelné podmienky totiž môžu skutočne ovplyvniť to, či si svoje zážitky užijete. Jedným z kľúčových faktorov, na ktoré by ste preto mali pri výbere okuliarov dbať, je kategória priepustnosti svetla - VLT (visible light transmission), čo je v podstate percento svetla, ktoré šošovka prepustí. 

Čím vyššie percento VLT, tým viac svetla prejde (vysoké percento je zvyčajne ideálne pre tmavé podmienky), čím nižšie percento, tým menej svetla prejde (nízke percento je zvyčajne ideálne pre jasné podmienky). 

 

Percentá VLT delíme do 5 kategórií:

 
  • Kategória 0 (80-100 % VLT): Ideálna pre večerné alebo oblačné dni. Šošovky tejto kategórie sú často číre, svetložlté, svetlooranžové alebo žlté.

  • Kategória 1 (46-79 % VLT): Táto kategória je vhodná pre čiastočne oblačné počasie. Má ružové alebo  pomarančové sfarbenie.

  • Kategória 2 (18-45 % VLT): Ideálna pre striedavé slnečné a oblačné dni. Pre túto kategóriu sú typické výrazné farby, ako sú fialová, červená, jantárová a svetlohnedá.

  • Kategória 3 (8-17 % VLT): Perfektná pre jasné slnečné podmienky a tiež pre ľudí po operácii zraku. Do tejto kategórie patria obľúbené sivé a hnedé šošovky.

  • Kategória 4 (3-8 % VLT): Tieto šošovky sú vytvorené pre veľmi jasné podmienky, napríklad vysokohorská chôdza alebo horolezectvo. Majú tmavšie odtiene, ako sú tmavošedá alebo tmavohnedá, a sú výborne pre ľudí s citlivými očami. Treba si však uvedomiť, že na šoférovanie nie sú vhodné kvôli svojej tmavosti. 



Rozhodovanie sa medzi okuliarmi môže byť náročné, ale s porozumením kategórií priepustnosti svetla môžete spraviť pre vás ideálne rozhodnutie. Nezabudnite, že na eyerim vždy jasne identifikujeme slnečné okuliare podľa ich kategórie, a to vždy priamo v popise parametrov produktu, takže výber správnych skiel pre vaše potreby je ešte jednoduchší. Buďte pripravení na akúkoľvek situáciu s perfektnými okuliarmi presne pre vás!