Je UV žiarenie naozaj také škodlivé? Prečo UV ochranu v minulosti nikto neriešil a dnes je zrazu taký strašiak? Je to iba marketingový ťah? Poďme sa spolu pozrieť na niekoľko (bohužiaľ) rozšírených názorov na tému UV žiarenia:

Áno, v minulosti sa neprikladala ochrane proti slnku veľká váha a prehnane opálená pokožka bola dokonca trendom. Doba však pokročila a my už vieme, že UV žiarenie sa za posledných 30 rokov výrazne zvýšilo a okrem iného spôsobilo až 4-násobný nárast výskytu rakoviny kože. (A to nehovoríme o menej dramatických vráskach či pigmentových škvrnách). Našťastie sa vpred posunul aj výskum a vývoj ochranných prostriedkov proti UV žiareniu, ktoré sú voľne dostupné a účinné. Využime pokrok v prospech nášho zdravia.

Ľudská fyziológia je postavená úplne odlišne, než tá rastlinná. Napríklad, väčšina rastlín slnko potrebuje na fotosyntézu. My ľudia, hoci slnko potrebujeme (napríklad pre tak dôležitý vitamín D), máme dva orgány, ktoré dokáže prílišné UV žiarenie poškodiť - koža a oči. Neporovnávajme neporovnateľné.

Práve naopak. Kvalitné okuliare filtrujú UV, no nebránia plnohodnotnému zraku. V prípade polarizačného filtra dokážu maximálne brániť nežiadúcim odleskom od povrchov ako voda či sneh a zvyšujú kontrast.

Bohužiaľ, takto oko nefunguje. Pokiaľ budete svoje oči neustále vystavovať intenzívnemu UV žiareniu (najmä v mladom veku) môže dôjsť k vzniku závažných ochorení, slepoty či rakoviny. Žiadne “zvykanie si” vám teda nepomôže. Dospelá šošovka oka síce dokáže do určitej miery absorbovať UV žiarenie, no detské oči sú obzvlášť zraniteľné. V prvých rokoch života sa k sietnici dostane 90 % UVA a viac ako 50 % UVB žiarenia. Až medzi 18. a 20. rokom života môže byť UV žiarenie filtrované šošovkou.

Krátkodobé problémy:

- Začervenanie, slzenie či pocit suchého oka. 

- V zime tzv. snežná slepota (spálenie povrchovej vrstvy rohovky podobné tomu, keď si spálite pokožku).

Dlhodobé problémy:

- Poškodenie sietnice, ktoré častokrát pokračuje do tzv. degenerácie makuly (tá dokáže výrazne poškodiť centrálne videnie a dokonca spôsobiť slepotu).

- Katarakt (sivý zákal).

- Pterygium (nazývané aj surferské oko).

- Pinguecula (dožlta sfarbená rana na povrchu očnej buľvy).

 

Nikoho nechceme strašiť či manipulovať. Slnko je dôležité a potrebné pre všetkých. Chceli by sme iba pomôcť k uvedomeniu si, že jeho škodlivé efekty sú preukázateľné, no ochrana proti nim je účinná. Starajte sa o svoj zrak najlepšie, ako sa len dá (máte len jeden).