Či už ste začiatočník alebo skúsený užívateľ kontaktných šošoviek, určite zbystrite pozornosť. Týchto 13 základných pravidiel vám pomôže predísť možným problémom a zabezpečiť, aby vaše oči zostali zdravé a konaktné šošovky funkčné a pohodlné.

 

1) Nespite v kontaktných šošovkách, ak vám to váš očný špecialista neschválil

Napriek tomu, že sa vám niekedy večer nechce šošovky odkladať, lekári varujú pred nechávaním si šošoviek na očiach 24 hodín denne alebo počas spánku. Tento spôsob nosenia je možný len s niektorými typmi šošoviek a aj pri nich je potrebné predĺžené nosenie konzultovať s očným lekárom.


 

2) Nikdy nenoste šošovky dlhšie, než je u daného typu odporúčané

Mesačné šošovky vymeňte po mesiaci, jednodňové šošovky každý deň! Pamätajte si, že kontaktné šošovky sa nesmú používať dlhšiu dobu, ako odporúča výrobca a váš očný špecialista, a to ani v prípade, ak po uplynutí tejto doby je kontaktná šošovka stále pohodlná.

 

3) Nikdy na kontaktnú šošovku ani na puzdro nepoužívajte vodu z vodovodu

Voda z vodovodu môže obsahovať mikroorganizmy, ktoré môžu poškodiť šošovky alebo spôsobiť infekcie očí. Vždy používajte sterilný roztok určený na čistenie a uchovávanie šošoviek. Voda z vodovodu tiež nemá optimálne pH a osmotický tlak pre kontaktné šošovky, čo môže spôsobiť ich deformáciu alebo poškodenie.


 

4) Neprilievajte čerstvý roztok do starého 

Takéto prelievanie môže viesť k bakteriálnej kontaminácii a znižuje účinnosť roztoku. Starý roztok môže byť oslabený a môže mať narušenú chemickú rovnováhu, čo negatívne ovplyvňuje čistenie a dezinfekciu šošoviek. Preto použitý roztok po nasadení šošoviek vždy vylejte a následne použite nový roztok.

 

5) Nepoužívajte kontaktné šošovky, ak máte podráždené oči

Ak sú vaše oči červené, svrbia, alebo sú podráždené, dajte si od šošoviek radšej chvíľku pauzu. Následne sa poraďte svojím očným špecialistom a ak sa stav zhoršuje, s návštevou lekára neotáľajte!

 

6) Nevyhadzujte šošovky do toalety ani do umývadla

Kontaktné šošovky by sa nemali vyhadzovať do toalety ani do umývadla, pretože môžu spôsobiť znečistenie vodných zdrojov a sú škodlivé pre životné prostredie. Použité šošovky skrátka zahoďte do odpadkového koša. Niektoré značky dokonca ponúkajú recyklačné programy pre kontaktné šošovky.

 

7) Nikdy si samovoľne nemeňte typ roztoku bez konzultácie s očným špecialistom

Roztoky pre kontaktné šošovky sa líšia zložením a nie všetky sú vhodné pre každý typ šošoviek. Zmena roztoku bez konzultácie s očným špecialistom môže spôsobiť podráždenie, alergickú reakciu alebo poškodenie samotných šošoviek.

 

8) Nezdieľajte kontaktné šošovky s inými ľuďmi

Zdieľanie kontaktných šošoviek s inými ľuďmi môže výrazne zvýšiť riziko prenosu infekcií a očných chorôb. Kontaktné šošovky by mali byť vždy individuálne a osobné, pretože každé oko je jedinečné a má iné potreby.

 

9) Nemajte pri nasádzaní príliš dlhé nechty

Možno nepríjemná správa pre niektoré dámy, no dlhé nechty môžu poškodiť kontaktné šošovky pri manipulácii s nimi a tiež môžu spôsobiť poškodenie samotného oka. Je dôležité mať pri manipulácii s kontaktnými šošovkami čisté a upravené nechty, aby ste predišli možným komplikáciám.

 

10) Nedovoľte, aby sa makeup či krémy dostali do kontaktu so šošovkami

Makeup a kontaktné šošovky idú dohromady pomerne dobre. Avšak kľúčom k úspechu je opatrnosť! Kontaktné šošovky si nasadzujte pred nanášaním makeupu a vyberajte ich pred odličovaním. Samozrejme, nikdy si pred manipuláciou so šošovkami nezabudnite dôkladne umyť ruky.

 

11) Vynechajte vodné aktivity či wellness

Kontaktné šošovky by nikdy nemali byť vystavené kontaktu s vodou (sladkou ani morskou) či nadmernému teplu. Pri nasedených kontaktných šošovkách sa preto odporúča vynechať aktivity ako plávanie, sprchovanie, kúpanie, potápanie, parný kúpeľ či saunu. Kontakt s vodou môže spôsobiť, že šošovky absorbujú baktérie a iné škodlivé látky, ktoré môžu spôsobiť infekcie alebo podráždenie očí. Nadmerné teplo a para v saunách či kúpeľoch môžu zase poškodiť šošovky alebo zmeniť ich tvar.

12) Nenoste kontaktné šošovky po uplynutí doby spotreby 

Po uplynutí doby spotreby môžu šošovky stratiť svoje vlastnosti, ako je flexibilita, priepustnosť pre kyslík a schopnosť zadržiavať vlhkosť. Nosenie šošoviek po dátume expirácie preto môže viesť k podráždeniu očí a zvýšenému riziku infekcií.

 

13) Pri cestovaní si nezabudnite pribaliť extra pár kontaktných šošoviek

Ruku na srdce - ešte nikdy ste nestratili kontaktné šošovky? Pri cestovaní môže byť náročné nájsť náhradné šošovky, najmä v prípade špecifických predpisov. Preto je dôležité mať so sebou extra pár, aby ste boli pripravení na straty, poškodenia alebo neočakávané situácie.



 

Dúfame, že vám tieto tipy pomohli! Pri správnej starostlivosti vám kontaktné šošovky prinesú komfort a zdravie očí bez obmedzení. Vyberte si aj vy tie svoje na eyerim!