Oči sú veľmi dôležitým zmyslom a preto by sme sa o ne mali starať, a to aj preventívne. Mnoho z nás navštívi lekára až vtedy, keď už nás niečo bolí alebo máme problémy. Vďaka pravidelným prehliadkam očí je možné včas odhaliť aj závažnejšie ochorenia ako vysoký krvný tlak, cukrovka, nádory či metabolické poruchy.

Kedy je potrebná neodkladná návšteva očnej ambulancie?

✔  pokiaľ ste spozorovali akútny stav, ktorý vznikol bez zjavného podnetu,
✔  pokiaľ pociťujete cudzie teleso v oku,
✔  pokiaľ pociťujete bolesť, pálenie, začervenanie, zhoršené videnie, dvojité videnie,
✔  pokiaľ máte chronické bolesti a ťažkosti s videní, ktoré sa prípadne aj zhoršujú,
✔  bolí vás stále hlava (poškodený zrak nemusí byť príčinou, ale odporúča sa skontrolovať zrak, ktorý môže byť spúšťač)

Ako často je potrebné navštevovať očného lekára?

Aby sme predišli rôznym poškodeniam zraku, je vhodné navštíviť oftalmológa raz za rok. Pokiaľ máte viac ako 60 rokov, odporúča sa chodiť na preventívnu prehliadku minimálne raz ročne. Práve pre nižšiu frekvenciu preventívnych prehliadok u očného lekára, by si naozaj každý mal vedieť nájsť zopár hodín času pre vyšetrenie svojich očí. Veď je to predsa jeden z našich najdôležitejších zmyslov a bez neho sa váš život môže veľmi rýchlo zmeniť.

návšteva očného lekára, dioptrické okuliare, nákup dioptrických okuliarov online, očné vyšetrenie, eyerim collection, eyerim blog

Aká by mala byť prehliadka u lekára a aké vyšetrenia by mala obsahovať

- vyšetrenie zrakovej ostrosti (meranie množstva dioptrií každého oka a skúška najlepšieho videnia bez a s okuliarmi)
- vyšetrenie vnútroočného tlaku a periférneho videnia (robí sa ako prevencia zistenia zeleného zákalu - glaukómu, ktorý sa v prvých štádiách prejavuje zhoršením periférneho videnia a zvýšením vnútroočného tlaku)
- vyšetrenie množstva produkcie sĺz (možnosť objavenia niektorých alergických ochorení, autoimunitných ochorení, endokrinologické ochorenia, príčiny opakovaných zápalov)
- vyšetrenie očného pozadia (odhalenie zmien na cievach, zmena zrakového nervu, sietnice, žlté škvrny či vnútroočné nádory)
- vyšetrenie predného segmentu oka (spojovka, rohovka, dúhovka a šošovka)

V prípade lekárskeho zistenia poškodenia zraku a predpísania dioptrií, prichádza na rad výber správnych okuliarov pre vás, aby sa vám dobre nosili a pomáhali korigovať zrakové poškodenie. Starý zaužívaný spôsob je zájsť do optiky, no v eyerim máte možnosť nakupovať dioptrické okuliare online. Mnoho z vás sa možno zľakne a pomyslí si, že cez internet sa ťažko vyberajú dioptrické okuliare, no dovoľte nám vás presvedčiť, že to je vskutku jednoduché. Prečítajte si tento článok, ako čítať recept na okuliare a obavy hoďte za hlavu. V prípade, že si nie ste istí, pokojne kontaktujte našu priateľskú zákaznícku podporu.

návšteva očného lekára, očné vyšetrenie, dioptrické okuliare, nákup dioptrických okuliarov online, eyerim blog

Mám predpísané dioptrie, čo ďalej?

Na eyerim máme dostupné stovky modelov dioptrických okuliarov, dokonca aj našu vlastnú eyerim collection dioptrií. Široká ponuka rámov, materiálov, kvalitných šošoviek, ktoré sú osadené do rámu zdarma s možnosťou vylepšení ako polarizačná vrstva, ochrana proti modrému svetlu a mnoho ďalšieho. Najnovšou novinkou je - možnosť výberu multifokálnych (alebo aj progresívnych) šošoviek, ktoré sú dostupné len pre modely z eyerim collection. A to najlepšie na záver? Pokiaľ nebudete s okuliarmi spokojní, môžete ich vrátiť do 30 dní a my vám vrátime plnú sumu. Áno, správne čítate, plnú sumu za rám aj za šošovky. 

VEDELI STE, ŽE?

Optometrista a oftalmológ nie je jedno a to isté povolanie. Oftalmológ je lekár, ktorý vám predpisuje okuliare, vyšetrí vaše oči, spraví základné optometrické úkony, no primárne lieči očné ochorenia a akútne problémy. Optometrista je poskytovateľ základnej zdravotnej starostlivosti - robí rutinné očné vyšetrenia (kontroluje, či potrebujete silnejšie dioptrie), naučí vás aplikovať kontaktné šošovky, no nemôže vykonávať chirurgické úkony.  

Zjednodušene povedané - oftalmológa navštívte, pokiaľ potrebujete liečbu alebo chirurgický zákrok, ktorý sa týka očných ochorení. Pokiaľ potrebujete ísť na preventívnu očnú prehliadku, alebo opravu šošoviek či naučiť sa pracovať s kontaktnými šošovkami - navštívte optometristu.

návšteva očného lekára, optometrista, oftalmológ, očné vyšetrenie, dioptrické okuliare, eyerim blog

Veríme, že sme vás presvedčili dôležitosti pravidelných preventívnych prehliadok a zároveň vám ukázali jednoduchý spôsob, ako si vybrať dioptrické okuliare online. Pozrite si našu aktuálnu ponuku okuliarov na eyerim eshope a veríme, že si budete vedieť vybrať.