My v eyerime slnečné okuliare milujeme a nosíme ich v podstate stále – bez ohľadu na počasie či poveternostné podmienky. Väčšina ľudí ale (aspoň zdanlivo) túto vášeň pre kvalitné slnečné okuliare s nami až tak nezdieľa. Presne preto sme sa rozhodli vysvetliť vám, prečo sú slnečné okuliare naozaj nutnosťou. Tu je našich 5 hlavných dôvodov, prečo by ste si ich mali brať vždy a všade so sebou. 

1. Udržujú vaše oči zdravé (aké prekvapenie, však?)

Toto je a navždy bude dôvodom číslo 1 na nosenie slnečných okuliarov. To, že slnečné okuliare majú ochranné pôsobenie je všeobecne známe, ale častokrát si človek až tak dobre neuvedomí, aké vážne je riziko. Presne preto sme tu: aby sme Vám vysvetlili, prečo sú také dôležité pre zdravie vašich očí. 

eyerim vysvetľuje top 5 dôvodov, prečo nosiť slnečné okuliareKrátkodobé problémy

UVB svetlo môže byť pre vaše oči obzvlášť škodlivé, najmä ak ich neochránite pred jeho silnou žiarou. Môže totiž spôsobiť tzv. snežnú slepotu, podobnú tomu, keď si spálite pokožku – lenže na OČIACH. Áno, je to presne také bolestivé ako to znie. Čo je horšie, keď sa objavia príznaky ako začervenanie očí, citlivosť na svetlo alebo slzenie, bude už príliš neskoro.

Dlhodobé problémy

Ak budete po dlhšiu dobu a bez ochrany vystatovať svoje oči UV žiareniu, jeho negatívne účinky sa môžu prejaviť ešte horším spôsobom. UV svetelné lúče môžu spôsobiť poškodenie sietnice. To častokrát pokračuje do tzv. degenerácie makuly,  ktorá dokáže výrazne poškodiť vaše centrálne videnie a dokonca spôsobiť slepotu. Ďalej si dávajte pozor na katarakt (sivý zákal), zastretie šošovky kvôli ktorému vidíte rozmazane – aj to sa môže objaviť po dlhodobom pôsobení UV žiarenia.

Ďalšia nepríjemná choroba očí je pterygium, ktoré sa nazýva aj surferské oko (kvôli tomu že ním často trpia surferi, čo ale neznamená, že sa mu vyhnete). Ide o ružovkastý GROWTH v rohu oka, a verte nám – fotky vidieť nechcete. V neposlednom rade je tu aj pinguecula, dožlta sfarbená rana na povrchu očnej buľvy. Opäť by sme zahrnuli aj fotografie, ale jedná sa o vec, ktorú radšej neuvidíte ani nezažijete, to vám garantujeme.

Prevencia

Čo sa dá teda urobiť, aby vás tieto nebezpečné choroby očí nepostihli? V prvom rade kupujte kvalitné slnečné okuliare a vždy si vopred overte, že majú 99-100 % ochranu pred UVA aj UVB žiarením. V druhom rade, nezabúdajte svoje slnečné okuliare vždy keď idete von – a to nielen v lete

2. Chránia pred bolesťou hlavy

eyerim vysvetľuje top 5 dôvodov, prečo nosiť slnečné okuliare

Slnečné svetlo nespôsobuje len vážne, otravné a dokonca niekedy slepotu spôsobujúce zdravotné problémy. Najmä v lete keď je slnko najsilnešie môžete bez slnečných okuliarov trpieť aj nadpriemerne zlými bolesťami hlavy. Predísť tomu viete nosením slnečných okuliarov vždy, keď ste vonku v neznesiteľnej letnej slnečnej žiare. Jednoduchšie to už snáď nejde!

3. Šport a šoférovanie

Mnoho skvelých, svetoznámych značiek, ako napríklad Oakley, vždy dbá aj na to, čo potrebujete počas vonkajších športov. Športové slnečné okuliare sú dizajnované tak, aby optimalizovali váš športový výkon a aby sa vám vďaka nim športovalo jednoduchšie. Či už bicyklujete, robíte turistiku alebo preferujete iné vonkajšie športy, slnečné okuliare sú rozhodne dobrým nápadom. Verte nám.

Keď ide o šoférovanie, ľudia, ktorí sa vo veci vyznajú nedajú dopustiť na polarizované slnečné okuliare. Tie využívajú technológiu zvanú polarizácia (čo znamená, že šošovky okuliarov sú obalené ochrannými chemikáliami) a vďaka tomu chránia vaše oči pred žiarou. Ako sme už spomínali v jednom z našich predošlých blogov, vďaka týmto ochranným účinkom sú polarizované slnečné okuliare ideálne na šoférovanie i akékoľvek aktivity pri vode, kde sa svetlo odráža od povrchov a môže vás oslepiť.

4. Dokonca vďaka nim lepšie uvidíte

eyerim vysvetľuje top 5 dôvodov, prečo nosiť slnečné okuliare

Teraz vám povieme jedno tajomstvo: slnečné okuliare vedia váš svet urobiť omnoho krajším. Ako je to vôbec možné? Odpoveď nájdete v predošlom odstavci o polarizácii a polarizovaných slnečných okuliaroch. Áno, okrem toho, že sú neuveriteľne technologicky premyslené a chránia vám oči, uvidíte vďaka nim svet v krajších, priam oku lahodiacich farbách. A to je teda výhra.

5. Vyzeráte v nich skvele

eyerim vysvetľuje top 5 dôvodov, prečo nosiť slnečné okuliare

V neposlednom rade: slnečné okuliare sú super. Dokážu aj zvýrazniť, aj zakryť tvár (druhá možnosť je naozaj nedoceniteľná každý deň po dobrej párty, verte nám). Nájdete ich vo všemožných tvaroch a farbách, a vždy si nájdete také, ktoré zvýraznia vašu osobnosť aj štýl.

Jedným z cieľov nášho blogu je zdieľanie našich vedomostí so svetom. Vďaka znalostiam a skúsenostiam, ktoré sme získali počas posledných štyroch rokov práce s okuliarmi je vecí, ktoré s Vami chceme zdieľať naozaj veľa! Dúfame, že tento článok vám trochu osvetlil, prečo je nosenie slnečných okuliarov doslova nevyhnutné. A že vás čoskoro uvidíme kráčať ulicami v nádherných, kvalitných slnečných okuliaroch. Ak sa obávate toho, že nenájdete tie pravé, skúste si pozrieť náš eyerim e-shop. Vždy sme tu pre vás!