Správna starostlivosť o okuliare je niečo, čo netreba podceňovať. Nájsť ten správny pár okuliarov niekedy trvá naozaj dlho - tvar, farba, veľkosť alebo vzor, ktorý spĺňa všetky vaše požiadavky. Keď už teda konečne nájdete tie pravé, nechcete, aby vyzerali ako nové čo najdlhšie? Šmuhy, odtlačky prstov, ryhy, zahmlené šošovky… Správne návyky vám pomôžu s týmito problémami bojovať a udržať vaše okuliare v perfektnom stave veľmi dlho.

1 Používajte obe ruky

Počítajte so mnou - koľkokrát ste si dali vaše okuliare dole z tváre použitím jednej ruky? Tohto zlozvyku je väčšinou veľmi ťažké sa zbaviť. Používanie oboch rúk však udržiava bočnice okuliarov pevné a správne zarovnané. Ak si na to zvyknete, ušetríte tak niekoľko pravidelných návštev u optometristu, ktorý vám rám bude musieť spevniť a upraviť do pôvodného stavu.

how to take care of your eyeglasses tom ford

Obidve ruky je dobre používať aj vtedy, pokiaľ vám okuliare padajú z nosa a potrebujete upraviť ich polohu. Nikdy netlačte okuliare do pôvodnej polohy jedným prstom - vyvíja to tlak na nánosníky a oslabuje taktiež celý rám.

how to take care of your eyeglasses frame

2 Nenoste okuliare na hlave

Kde mám okuliare?!” - Verím, že moment, kedy ste po prehľadaní celého bytu našli svoje okuliare priamo na vašej hlave zažil už nejeden z vás. Naša rada je preto, nerobte to! Okrem toho, že vám takto okuliare môžu veľmi ľahko spadnúť a poškodiť sa, rám je neustále namáhaný a deformuje sa.

how to take care of your glasses

3 Ak okuliare práve nenosíte, dobre ich uskladnite

Majte vždy po ruke ochranný obal. Hneď ako si okuliare dáte dole z tváre, vložte ich do obalu. Takto ich ochránite nielen pred nečistotami a prachom, ale aj pred poškrabaním alebo dokonca zlomením.

Takmer každá značka očnej optiky zahŕňa v originálnom balení ochranný obal. Či už je to masívne a pevné puzdro alebo vrecúško z mikrovlákna (typické pre športovú značku Oakley), vždy pomôže udržať vaše okuliare v bezpečí. Akékoľvek prachové častice, jemné škrabance alebo šmuhy môžu vašim očiam znemožniť perfektné videnie. Preto robte všetko čo sa dá, aby ste vaše okuliare ochránili.


how to take care of your eyeglasses case

4 Používajte vhodnú čistiacu handričku

Čistiacu handričku väčšina značiek dodáva spolu s okuliarmi. Na ich výrobu sa v dnešnej dobe používajú kvalitné materiály z mikrovlákna, avšak vhodnú čistiacu handričku veľmi jednoducho zoženiete aj u optometristu alebo v drogérii.

Výber jej materiálu však nikdy nepodceňujte. Nikdy na čistenie šošoviek nepoužívajte kus oblečenia, servítku alebo papier - tieto vlákna majú textúrovaný povrch a šošovky môžu veľmi ľahko poškrabať alebo znečistiť.

how to take care of your eyeglasses cleaning cloth

5 Opláchnite - vyčistite - opakujte

Pred samotným čistením zoberte okuliare do rúk a opláchnite ich vodou - ak z ich povrchu nezmyjete akékoľvek prachové častice a utriete okuliare ‘na sucho’, môžete ich veľmi ľahko poškrabať. Ak preferujete chemické ošetrenie, vždy sa uistite, že sprej, ktorý používate je vyrobený presne účely čistenia dioptrických šošoviek (skiel).

Ďalší krok je nechať okuliare prirodzene vyschnúť - toto je najrýchlejší spôsob, ako zabrániť prachu alebo nečistotám prilepiť sa naspať na šošovku. Druhá (rýchlejšia) možnosť je zobrať čistiacu handričku a obidve šošovky jemne vyutierať do sucha.

Tento proces opakujte každý deň. Vaše okuliare udržíte v 100% stave a vaše oči nebudú musieť bojovať s nečistotami, šmuhami, prachom alebo akýmkoľvek iným materiálom, ktorý na šošovkách okuliarov nemá čo robiť.

how to take care of your glasses cleaning process

6 Zamávajte zahmlievaniu

Poznáte to - vonku je rozprávková zima, no vy to kvôli zahmleným okuliarom vôbec nevidíte. Vojdete sa zohriať do kaviarne a opäť nič nevidíte. Na nosení okuliarove je bezpochyby jedna z najotravnejších vecí ich neustále zahmlievanie sa v chladnom počasí. Čo ak vám ale povieme, že sa to dá aj inak?

Náš šikovný Anti-fog sprej je účinný proti zahmlievaniu sa všetkých typov okuliarových šošoviek. Stačí ho rovnomerne naniesť na čisté sklá a následne okuliare vyleštiť čistiacou handričkou. Vyberte si niektoré z našich certifikovaných okuliarov a v nákupnom košíku si zvoľte možnosť pridať Anti-fog sprej už za 5,90 €. Tešte sa bezproblémovému videniu za každého počasia!

Anti-fog spray eyerim

Správna a pravidelná starostlivosť o okuliare je samozrejme nevyhnutná, no dôležité je taktiež vedieť, kedy je ten správny čas na kúpu nových. Ak máte čoraz častejšie unavené oči, robí vám problém čítať z knihy, obrazovky počítača alebo musíte dlho zaostrovať na vzdialené objekty alebo naopak na tie, ktoré sú veľmi blízko, pravdepodobne je ten pravý čas navštíviť optometristu alebo očného lekára. Ak tento problém zažívate práve teraz, eyerim má novú kolekciu eyerim collection, v ktorej nájdete skvelé dioptrické okuliare s vysokokvalitnými šošovkami za dokonale nízke ceny.