Ak sa práve chystáte kúpiť si nové Ray-Ban slnečné okuliare alebo nejaký pár už doma máte, uistite sa, že ste svoje peniaze minuli alebo miniete múdro. Ak si zapamätáte týchto zopár tipov, na čo sa pri výbere zamerať, stane sa z vás expert na to, ako na prvý pohľad rozpoznať originálne Ray-Bany od tých ‘fejkových’.

1. Kvalita

Chyťte svoje Ray-Bany do rúk a poriadne si ich poobzerajte. Sú dostatočne ťažké? Cítite, že sú pevné? Všetky originálne Ray-Ban okuliare sú vyrobené z vysokokvalitných a trvácnych materiálov. Navyše, celý model je vždy vyrobený z jedného kusu acetátu.

Kvalitné sú samozrejme taktiež šošovky, tzv. sklá. Na ich výrobu sa pri väčšine modelov využíva výberové sklo. Ak sa však niekedy stretnete s iným druhom materiálu, nepanikárte  - pravdepodobne ide o novší dizajn. V týchto prípadoch sa pri výrobe nepoužíva výhradne sklo.

Ako spoznať fake ray ban slnečné okuliare Ray-Ban RB2180 601/71 okrúhle v čiernej farbe

2. Všetky Ray-Ban okuliare sú vyrobené v Taliansku, nie?

Nie všetky. Prekvapení? Sme presvedčení, že pre mnohých z vás by pravdepodobne nápis ‘Made in China’ znamenal jednoznačné áno pri otázke, či sa jedná o ‘fejky‘. Spoločnosť Luxottica, výrobca značky Ray-Ban, má však svoje továrne rozmiestnené nielen v Taliansku, ale aj v Číne. Aj napriek tomu, že sa dodnes väčšina výroby sústreďuje v Európe, niekoľko dizajnov pochádza výhradne z fabrík v Ázii alebo sa vyrába 50/50 na oboch stranách sveta. Ani v jednom prípade však nie je prečo pochybovať o kvalite a jej štandardoch.

3. Okuliare a nič viac?

Teraz niečo o tom, čo pri kúpe okuliarov značky Ray-Ban dostanete vlastne do rúk.

Papierová krabica: Lesklá, strieborná papierová krabička s logom Ray-Ban na jej oboch stranách je tou prvou časťou balenia, ktorá sa ocitne vo vašich rukách. Dobre si ju prezrite, na jej bočnej strane sa vždy nachádza nálepka s čiarovým kódom s informáciami o vašich okuliaroch – znak autentického predajcu.

Puzdro: Súčasťou balenia okuliarov Ray-Ban je taktiež puzdro. Vyrába sa v rôznych farbách a materiáloch, avšak väčšina z nich pripomína pravú kožu. Na prednej časti (v ľavom rohu) originálneho puzdra nesmie chýbať lesklá pečať v zlatej alebo čiernej farbe s nápisom ‘100% UV Protection - Ray-Ban - Sunglasses By Luxottica’. Jedinou výnimkou sú snáď iba niektoré modely Ray-Ban Junior, ktoré sú predávané v látkových vrecúškach rôznych farieb, avšak taktiež s logom Ray-Ban.

Čistiaca handrička: Nezabudnite na čistiacu handričku. Je vyrobená z kvalitného materiálu a má na sebe logo, ktorá na falošných handričkách častokrát chýba.

Príbalový leták alebo ‘certifikát autenticity’: Certifikát autenticity je jedným z ďalších prekvapení. Vlastne nie je, pretože neexistuje. Príbalový letáčik, ktorý je súčasťou každého balenia okuliarov Ray-Ban je v skutočnosti príručka s tipmi na to, ako správne s okuliarmi zaobchádzať, jeho charakteristikami a informáciami o výrobcovi. Aj napriek tomu, že tento letáčik neslúži ako certifikát, je dobre si ho bližšie pozrieť. V prípade akýchkoľvek gramatických, faktických alebo vizuálnych chýb určite nedržíte v ruke originál.

4. Ray-Ban logo

Logo Ray-Ban každý z nás pozná. Na Ray-Ban okuliaroch je aj pár miest, kde všade by sa malo logo nachádzať. Ako uvidíte v eyerim unboxing videu nižšie, na šošovkách a bočniciach okuliarov je legendárne Ray-Ban logo vždy dobre vidieť. 

Ak na okuliaroch nevidíte logo – pozrite si, aké pravidlá na vrátenie tovaru má obchod, v ktorom ste si okuliare zakúpili, lebo bohužiaľ držíte v rukách jednoznačný fake. Mrzí nás to! (Alebo ešte vždy môžete radšej nakúpiť cez eyerim e-shop?)

Šošovky: Na väčšine slnečných okuliarov Ray-Ban je na  ľavej šošovky približne vo výške bočnice vykreslené logo ‘RB’. Ak vlastníte polarizovanú verziu týchto slnečných okuliarov, skontrolujte taktiež pravú šošovku. V jej hornom rohu by mal byť vygravírovaný nápis ‘Ray-Ban P’. Ak nápis na tomto mieste chýba, buďte opatrný, vaše Ray-Bany možno vôbec nie sú polarizované alebo ide o falošný model.

Na autentických Ray-Ban okuliaroch by ste mali taktiež nájsť kvalitnú nálepku s Ray-Ban logom, ktorá je k šošovke staticky prilepená. Akákoľvek známka lepidla na šošovke po jej odlepení odhalí každý ‘fake’.

Ako spoznať fake ray ban slnečné okuliare Ray-Ban RB2180 601/71 okrúhle v čiernej farbe

Ako spoznať fake ray ban slnečné okuliare Ray-Ban RB2180 601/71 okrúhle v čiernej farbe

Nánosníky: V prípade Ray-Banov s kovovým rámom majú okuliare tzv. nosníky, ktoré zaručia to, aby okuliare pevne sedeli a nepadali z nosa. Aj toto je miesto, ktoré vás presvedčí o tom, či je model originálny. Na ich vnútornej strane by sa priamo v strede mala nachádzať kombinácia písmen ‘RB’.

Ako spoznať fake ray ban slnečné okuliare Ray-Ban AVIATOR CLASSIC v zlatej a čiernej farbe

5. Nezabudnite na bočnice

V neposlednom rade nezabudnite  na bočnice. Ich vnútorná strana zahŕňa niekoľko informácií o vašom produkte, ktorý ste si kúpili. Na vnútornej strane ľavej bočnice nájdete názov modelu Ray-Ban, napríklad RB2447, kód farebného prevedenia, napríklad 901/58 a veľkosť modelu, napríklad 49 21 145. Ľavá bočnica zas obsahuje informáciu o tom, kde boli okuliare vyrobené.

Niektoré Ray-Ban modely ako napríklad Ray-Ban Wayfarer alebo Ray-Ban Justin majú z vonkajšej strany bočníc pripevnený symbol ‘Ray-Ban’. Ak vlastníte takýto model, dobre ho skontrolujte – mal by byť primerane veľký a k bočnici pripnutý čapíkom, nie lepidlom ani inými materiálmi.

Ako spoznať fake ray ban slnečné okuliare Ray-Ban RB2180 601/71 okrúhle v čiernej farbe

Ako spoznať fake ray ban slnečné okuliare Ray-Ban JUSTIN CLASSIC v čiernej farbe

Na prvý pohľad sa môže nákup neoriginálnych okuliarov zdať ako skvelý nápad. Ušetrené peniaze však nie sú všetko. Nižšia kvalita, zlé materiály, nedostatočná ochrana – nielen to sú dôvody prečo by ste pri výbere okuliarov mali siahnuť po origináloch. Buďte opatrní a vždy sa o svoje oči dobre starajte - investíciu do kvalitného modelu slnečných okuliarov netreba nikdy ľutovať. Pozrite si skvelú Ray-Ban kolekciu na eyerim e-shope a nájdite si svoj najobľúbenejší kúsok - sme si istí, že nájdete ten správny model na tohtoročnú sezónu aj pre vás.