Pravdepodobne ste už videli množstvo článkov o tom, ako si zlepšiť zrak, a vo väčšine z nich Vám radili jesť veľa mrkvy a nepozerať príliš veľa do obrazovky počítača. Aj keď sú niektoré z týchto bežných rád rozhodne užitočné, v prípade tých ostatných ide len o mýty, vďaka ktorým ľudia stále odďalujú návštevu očného lekára. Je v tom niekedy poriadny zmätok, my vieme! A preto sme tu pre Vás s naozajstnými radami. 

Doprajte svojim očiam prestávku

Rady od eyerimu o tom, ako si zlepšiť zrak a udržať zdravie očí.

Väčšina z nás trávi množstvo času pozeraním do obrazovky počítača alebo telefónu, čo našim očiam rozhodne neprospieva. To však neznamená, že je všetko beznádejné. Skúste sa vyhnúť používaniu elektroniky, ak nie je úplne nevyhnutné - nie, že hneď po práci chytíte telefón a strávite na ňom celý zvyšok večera. Mnoho elektronických zariadení má aj tzv. “nočný režim”, ktorého svetlo menej zaťažuje oči. Udržujte si jas obrazovky na optimálnej hladine - nie príliš nízkej, aby ste nemuseli žmúriť, ale ani nie príliš vysokej, aby vás neoslepovala. V poslednom rade dávajte pozor na to, aby ste raz za čas pozreli mimo obrazovky a trochu precvičili oči: neustále sa sústrediť na jeden bod na obrazovke vášho počítača vám takmer zaručene spôsobí prílišnú namáhu očí.

Skúste si vyčistiť myseľ, zakloniť hlavu dozadu a ostať tak tri až päť minút so zavretými očami. Potom si vyberte ľubovoľný objekt vo vzdialenosti 5-6 metrov a sústreďťe naň pohľad 20 sekúnd. Nakoniec, za každých 50 minút, ktoré strávite pozeraním do počítača si doprajte 10 minútovú prestávku, aby si vaše oči oddýchli a neunavili sa. Aj takéto jednoduché cvičenia môžu viesť ku zmene k lepšiemu!

Na strave záleží

Jednoducho jesť viac mrkvy úplne nestačí, ale dávať si pozor na živiny, ktoré dávate svojmu telu vie byť veľmi nápomocné keď ide o zlepšenie zraku. Tak ako všetkým ostatným častiam vášho tela, aj vašim očiam prospievajú určité živiny. Pre dobrý zrak si sledujte príjem vitamínov A, C a E, aj minerálov ako sú zinok a meď. Zabrániť negatívnym účinkom slnka na oči pomôže, ak dbáte na dostatočný prísun antioxidantov - menovite beta-karoténu (ktorý nájdete v tej povestnej mrkve, ale aj v tekvici a sladkých zemiakoch), zeaxanthínu a luteínu.

Nebojte sa (slnečných) okuliarov

Snáď netreba ani spomínať, že by ste mali pravidelne navštevovať očného lekára za účelom prehliadky. Ak vám lekár povie, že potrebujete dioptrické okuliare, prosím, počúvnite ho. Dioptrické okuliare či kontaktné šošovky sú vytvorené na to, aby napravili problémy spôsobené poškodeným zrakom. A nielenže vďaka nim lepšie vidíte, ale aj ušetríte oči pred neustálou námahou - čo zabráni tomu, aby sa Váš zrak ďalej zhoršoval. Problémy so zrakom rozhodne netreba ignorovať, práve naopak - ak vidíte rozmazane alebo spozorujete iné ťažkosti, najlepšie je začať tento problém riešiť čo najskôr.

Keď vonku svieti slnko (a to nie len v lete!), nezabudnite si nasadiť slnečné okuliare. Existujú len a len preto, aby chránili Vaše oči pred poškodením od slnka a pomáhali Vám lepšie vidieť aj skrz žiarivé svetlo. A teraz vážne - je rok 2018 a pre každého jedného človeka už existuje neuveriteľne štýlový model (slnečných) okuliarov, ktorý mu pristane. Akonáhle nájdete tie správne pre Vás, môže sa z nich stať skvelý doplnok k ešte lepšiemu outfitu! Zdravie a štýl v jednom? To je niečo pre nás!

Starať sa o svoje oči naozaj nie je až také náročné. Aj ak máte dokonalý zrak, opatrnosť sa vždy vypláca - uistite sa, že doprajete svojim očiam raz za čas aj oddych a dávate si na ne pozor. Ak Váš zrak už nie je taký skvelý, ako kedysi býval, nezúfajte! Čo keby ste sa skúsili pozrieť na našu eyerim webstránku a vybrali si (slnečné) okuliare, ktoré Vaše krásne oči ochránia? Máme dioptrické okuliare pre každý tvar tváre a slnečné okuliare ku každému štýlu - výber je len na Vás.