Lyžiarske okuliare sú neodmysliteľnou súčasťou výbavy každého lyžiara alebo snowboardéra a ak chcete, aby vyzerali ako nové niekoľko sezón, musíte sa o ne poriadne starať. Otestujte sa a zistite koľko z nasledujúcich 5 tipov na správnu údržbu poznáte a či sa o svoje lyžiarske okuliare staráte tak, ako by ste mali.

#1 Dostali ste k vašim okuliarom puzdro? Používajte ho.

Takmer každa znáčka lyžiarskych okuliarov na eyerim zahŕňa v balení pevné puzdro alebo vrecúško z mikro vlákna. Určite nechcete, aby sa vaše obľúbené okuliare poškrabali alebo zničili len preto, že sa povaľujú kade-tade. Ak ich práve nepoužívate, odložte ich do puzdra - tam budú v bezpečí až kým dorazíte na svah.

#2 Čo (ne)robiť pri čistení vonkajšej šošovky

Sneh, ľad alebo dážď môžu veľmi jednoducho zatočiť s kvalitou videnia. Na to, aby ste vyčistili vonkajšiu stranu okuliarov nepotrebujete nič špeciálne. Najlepšie urobíte, ak sneh alebo kvapky dažďa strasiete dole a necháte šošovku vysušiť prirodzenou cestou. Až keď je povrch úplne suchý, môžete šošovku utrieť a vyčistiť čistiacou handričkou z mikro vlákna alebo látkovou taštičkou, v ktorej okuliare skladujete.
Rýchly tip: V prípade ľadu sa pokúste pred utieraním šošovku zahriať. Takto sa vyhnete poškrabaniu, ktoré môžu čiastočky ľadu spôsobiť.

Nikdy nečistite vonkajšiu šošovku s rukavicou alebo inými ‘náhodnými materiálmi’. Tie môžu pri utieraní zničiť zrkadlovú vrstvu alebo nenávratne poškrabať povrch šošovky. Zabudnite aj na sneh. Je tvorený ľadovými kryštálikmi a často obsahuje nečistoty, ktoré môžu viac uškodiť ako pomôcť.

ako sa starat o lyziarske okuliare oakley prizm5 tipov ako sa starat o lyziarske okuliare

#3 Vnútorná časť šošovky potrebuje extra pozornosť

Na vnútornú šošovku je potrebné ísť opatrne. Veľa výrobcov aplikuje na túto stranu ochrannú vrstvu proti zahmlievaniu (anti-fog), ktorú môžete nesprávnym zaobchádzaním veľmi jednoducho narušiť. Najlepším riešením je túto časť šošovky nechať tam, kde je a pokiaľ je to možné, vôbec do nej nezasahovať. Bohužiaľ, aj tu si však niekedy nájde cestu prach alebo sneh, ktorý je potrebné odstrániť. V takom prípade najprv vytraste všetok sneh von a nechajte šošovku vysušiť na vzduchu. Akákoľvek vlaha na vnútornej šošovke pri utieraní spôsobí poškodenie anti-fog vrstvy a naruší jej funkčnosť. Preto je najlepšie vnútornú šošovku neutierať vôbec alebo ju v nutných prípadoch pred čistením poriadne vysušiť.

#4 Majte záložný plán

Nosiť so sebou náhradne okuliare nemusí byť zlý nápad nielen kvôli zmene poveternostných podmienok alebo keď si niekto z partie zabudne tie svoje doma. Ak spadnete a do vašich okuliarov sa dostane sneh, vyberiete váš rezervný pár a vybehnete naspäť na svah, zatiaľ čo ten prvý necháte vysušiť.

#5 Kvalita vydrží dlhšie

Dobrá a pravidelná starostlivosť o lyžiarske okuliare je jasnou zárukou dlhšej životnosti. Rovnako dôležitá je však aj kvalita značky a okuliarov samotných. Lepšie šošovky vydržia dlhšie, lacnejšie okuliare vás zas naopak nemusia sprevádzať na lyžovačkách niekoľko sezón. Práve preto u nás na eyerim nájdete lyžiarske okuliare len od tých najlepších výrobcov na trhu, ktorých cieľom je technologická precíznosť, využitie kvalitných materiálov a neporovnateľný zážitok z lyžovačky. Na druhej strane netreba zabúdať na to, že aj tie najkvalitnejšie lyžiarske okuliare potrebujú ochranu a pravidelnú údržbu.

5 tipov ako sa starat o lyziarske okuliare

Práve kvôli jedinečnému spôsobu, akým sa lyžiarske okuliare navrhujú a vyrábajú, potrebujú, aby ste sa ako ich hrdý majiteľ o ne dobre starali a udržiavali ich v dobrom stave. Nestáli predsa málo a určite ich chcete využiť aj budúci rok. Ak ste naše tipy na správnu starostlivosť mali už dávno v malíčku, praktizujte ich aj naďalej. Naopak nováčikovia, nezabudnite na správnu starostlivosť od prvého dňa, kedy si nové okuliare zadovážite. Ak nepatríte ani medzi nováčikov a vašu lyžiarsku výbavu ešte stále iba zostavujete, načo sa prí výbere zamerať nájdete v tomto článku.