Pri výbere nových okuliarov je dôležité zvoliť si správny index lomu šošoviek. Vyšší index znamená, že šošovky sú tenšie aj v prípade, že nosíte dioptrie silnejšie ako +/- 2. Okuliare s vyšším indexom budú tak ľahšie a nebudú vás tlačiť na nose. Tenké šošovky sú oveľa elegantnejšie a vyzerajú lepšie.

Vysvetlíme vám to na jednoduchom príklade:

Karol je krátkozraký a potrebuje dioptrie so silou -2. Fero je taktiež krátkozraký, no potrebuje silnejšie dioptrie, až so silou -5. Ak si Karol aj Fero vyberú šošovky s rovnakým indexom, Ferove budú oveľa hrubšie ako Karolove. Aby sa vytvorila dioptria, musí byť totiž v šošovke viac materiálu a musí byť preto celkovo hrubšia a mohutnejšia. Vyšší index šošovky však všetko mení!

Aby aj ľudia s vyššími dioptriami mohli mať pekne vyzerajúce okuliare s tenkými šošovkami, vyrábajú sa s vyšším indexom lomu. Oproti štandardnej šošovke dokážu byť pri tej istej dioptrii oveľa tenšie.

Index šošovky je dôležitý.

Plusové šošovky na korekciu ďalekozrakosti alebo slabozrakosti bývajú najhrubšie v strede, zatiaľ čo mínusové šošovky na korekciu krátkozrakosti sú najhrubšie na okrajoch. Voľbou vyššieho indexu neodstránime úplne zakrivenie šošoviek, ktoré im dáva ich tvar, pretože ten je nevyhnutný preto aby mali dioptrický účinok. Vieme však v podstatnej miere ovplyvniť to ako budú vytŕčať z okuliarového rámu.

Index šošovky si zvoľte podľa sily dioptrie:

- Index 1.5 - šošovky štandardnej hrúbky s výbornou optickou kvalitou, ideálne pre dioptrie do +/- 2.

- Index 1.6 AS - o 30 % tenšie šošovky s asférickou úpravou, ktorá zmenšuje skreslenie v periférii pri vyšších dioptriách. Majú veľmi dobrú optickú kvalitu, materiál poskytuje 100 % UV ochranu, sú 7 x odolnejšie ako šošovky 1.5. Tento index je
ideálny pre dioptrie od +/- 2,25 do +/- 4.

- Index 1.67 AS - o 40 % tenšie šošovky s asférickou úpravou. Majú dobrú optickú kvalitu a materiál poskytuje 100 % UV ochranu, sú 6 x odolnejšie ako šošovka 1.5. Tento index je ideálny pre dioptrie od +/-4,25 vyššie.

Ďalšie materiály, s ktorými sa môžeme stretnúť:

1.53 trivex - extrémne odolné šošovky voči rozbitiu, vhodné napr. na šport.
1.59 polykarbonát - ultraľahké a odolné šošovky.
1.74 AS - najtenšie asférické šošovky vhodné pre dioptrie nad +/- 6.

Keď si vyberiete okuliare na eyerime, máte možnosť si v konfigurátore vybrať z 3 indexov šošoviek, ktoré sú z nášho pohľadu opticky najkvalitnejšie a dokážu pokryť široký rozsah dioptrií.

Dievča s vyšším indexom okuliarov

Vyšší index šošoviek má aj svoje nevýhody:

S vyšším indexom lomu klesá tzv. Abbeho číslo, ktoré určuje celkovú optickú kvalitu videnia a rozptyl svetla. Pri šošovkách s vysokým indexom lomu alebo pri polykarbonátových šošovkách sa v materiáli tvorí aj viacero rušivých odleskov, ktoré môžu byť prekážkou hlavne pri bezrámových okuliaroch. Tieto šošovky preto radšej neponúkame.

Jedným z najlepších kompromisov medzi hrúbkou šošovky a kvalitou videnia je šošovka indexu 1.6. Dokáže uspokojiť väčšinu nositeľov, ktorí nemajú vysoké dioptrie. Zároveň poskytuje aj vysokú mechanickú odolnosť, ktorú ocenia nositelia bezrámových a polorámových okuliarov.

Bez obáv, pomôžeme vám vybrať!

Je dobré, že sa o dôkladné nastavenie svojich nových okuliarov zaujímate. Aby ste však pri výbere indexu nemali stres, rozhodli sme sa aspoň pri našich okuliaroch z eyerim collection vybrať za vás. Do úvahy zoberieme vaše dioptrie aj typ rámu. Brúsime tisícky okuliarov denne u našich partnerov v optickom laboratóriu.

Môžete sa na našich optometristov naozaj spoľahnúť. Garantujeme vám tak nielen tenké a estetické šošovky, ale aj také, ktoré vám poskytnú čo najkvalitnejšie videnie.