Dnes už kúpite online všetko. Online nákup dioptrických okuliarov nie je výnimkou a nakupovanie očnej optiky online nebolo ešte nikdy jednoduchšie. Tajomstvo toho, ako vybrať tie správne je jednoduché: poznať svoju veľkosť. Vieme, že bezchybne padnúce okuliare sú základom, no dosiahnuť to, aby naozaj sadli je niekedy výzvou. Preto sme pre vás pripravili tohto sprievodcu výberom veľkostí, ktorý vám odpovie na väčšinu vašich otázok. Prejdime si teda všetko od dôležitých rozmerov, ktoré pri výbere okuliarov potrebujete poznať až po zopár DIY tipov na to, ako si vašu veľkosť môžete zmerať sami.

Ako vybrať správny rám

V prípade dioptrických, ale aj slnečných okuliarov, je potrebné rozumieť hneď niekoľkým rozmerom rámov, ktoré sú pri výbere veľkosti dôležité. Akým?

  

Šírka šošovky je horizontálny priemer šošovky v jej najširšom bode, zvyčajne nazývaný optometristami aj “veľkosť oka”.

Výška šošovky meria šošovku vertikálne v jej najširšom bode a je často definovaná ako “standard”. Aj napriek tomu, že rôzne značky definujú štandardnú výšku rôzne, zväčša sa tento rozmer pohybuje v rozmedzí 32-38 milimetrov.

Šírka nosníka horizontálne meria časť okuliarov, ktorá sa nachádza nad nosom priamo medzi šošovkami a pohybuje sa zväčša od 14-24 milimetrov.

Dĺžka bočnice meria bočnicu okuliarov od miesta, kde sa nachádzajú pánty po koniec bočnice nachádzajúci sa za ušami (vrátane ohnutej časti). Tento rozmer sa spravidla pohybuje v štandardných dĺžkach 135, 140 alebo 145 milimetrov.

Ako zistiť svoju veľkosť okuliarov?

TIP #1: Skontrolujte veľkosť vašich aktuálnych okuliarov


Tí, ktorí už nejaké okuliare vlastnia, to majú o niečo jednoduchšie. Ak sa pozriete na ich vnútornú stranu, vo väčšine prípadov na nej nájdete sériu číslic, ktoré vyjadrujú veľkosť rámu a vyzerajú približne takto:  52 [] 22 145. Každý pár dioptrických okuliarov je odlišný a informácia o ich veľkosti sa môže nachádzať na odlišných miestach - zvyčajne je to vnútorná strana bočnice alebo nosníka. Ako z týchto číslic vyčítať veľkosť? Je to veľmi jednoduché. Jednotlivé čísla z kombinácie 52 22 145 znamenajú nasledovné:
• 52 mm je šírka šošovky
• 22 mm je šírka nosníka
• 145 mm je dĺžka bočnice

Ak tieto rozmery z vášho rámu vyčítate, porovnajte ich s rozmermi modelu, ktorý máte vyhliadnutý. Ak sú tieto čísla podobné alebo sa dokonca zhodujú, tak nemáte nad čím rozmýšľať. S veľkou pravdepodobnosťou vám nové okuliare sadnú rovnako dobre, ako tie staré.

TIP #2: Odmerajte si veľkosť svojich terajších okuliarov sami


Ak sa žiadne čísla na vašich okuliaroch nenachádzajú alebo sa opotrebovaním zmazali, neznamená to koniec sveta. Teraz, keď už viete aké rozmery je v prípade okuliarov potrebné poznať, si možete váš rám jednoducho zmerať sami pomocou pravítka alebo krajčírskeho metra. DIY aktivitu si v rámci dnešného dňa môžete v zozname odškrtnúť a na ceste k hľadaniu správnej veľkosti nových okuliarov ste znovu o krok vpred.

TIP #3: Použite kreditnú kartu

Nie, nerobíme si srandu! Šírka kreditnej karty je približne rovnaká ako šírka štandardne veľkej šošovky (takisto označovanej ako “M” alebo “medium” veľkosť) a v tejto situácii môže slúžiť ako super pomôcka.

  
Vezmite kreditnú kartu, postavte sa pred zrkadlo alebo webkameru, položte jej krajnú časť ku stredu vášho nosa a skontrolujte kde približne končí jej druhá hrana. Ak karta končí súbežne s vašim okom, veľkostne vám najlepšie sadne štandardná veľkosť (M). Ak karta končí až za vašim okom, máte menšiu tvár a správna veľkosť je pre vás S. Ak sa naopak karta končí ešte pred koncom vášho oka, vaša tvár je širšia a lepšie vám sadne veľkosť L. Jednoduché a rýchle.

TIP #4: Skúste Virtuálne vyskúšanie


Ak chcete okrem merania vyskúšať ešte niečo iné, nezabúdajte na naše Virtuálne vyskúšanie. Tvár každého z nás sa líši, či už vo veľkosti, tvare alebo iných črtách. Virtuálne vyskúšanie je skvelým spôsobom na to, ako reálne vidieť, či vám okuliare sedia a ako vám pristanú. Môžete tak vyskúšať tisícky tvarov, farieb, typov a značiek až kým nenájdete tie správne - to všetko z pohodlia vášho domova. Aj napriek tomu, že sme vždy z nových technológií nadšení, musíme úprimne priznať, že rozmery okuliarov cez Virtuálne vyskúšanie nie sú úplne presné a pri skúšaní treba počítať s 2-3 milimetrovou odchýlkou. Na tom, aby sa Virtuálne vyskúšanie od toho klasického ani o trošku nelíšilo však každý deň pracujeme!

Aké sú najčastejšie otázky súvisiace s výberom okuliarov?


• Väčšina okuliarov sa vyrába v štandardnej veľkosti, ako napríklad aj modely našich vlastných kolekcií OiO by eyerim alebo Kohe by eyerim.
•  Mimochodom, štandardná veľkosť (M) sedí väčšine ľudí.
• Veľa značiek vyrába modely slnečných a dioptrických okuliarov iba v štandardnej veľkosti a väčšie/menšie veľkosti dovyrábajú v prípade bestsellerov.  

Tak, čo? Aká je vaša veľkosť? Jedna otázka a toľko veľa možností ako na ňu odpovedať. Skontrolujte vaše okuliare, ktoré už doma máte, otestujte svoje praktické zručnosti, vyskúšajte trik s kreditnou kartou alebo si zapnite naše Virtuálne vyskúšanie. Už nikdy sa vo výbere veľkosti neseknete. Pozrite si náš eyerim eshop a objavte tie pravé okuliare pre vás.