Poznať vlastné hodnoty a rozumieť čudným názvom v predpise na okuliare je kľúčové. Preto, ak sa rozhodnete pre nákup dioptrických okuliarov online, tak k tomu budete potrebovať predpis na okuliare, počítač alebo mobil a trochu vášho času.

Chápeme, že vyznať sa v predpise od (nielen očného) lekára vie niekedy poriadne náročná úloha.  Preto sme tu my, aby sme vás naučili základy

ČO ZNAMENÁ "OD" A "OS"?

OD je skratka pre ‘oculus dextrus’, čo v latinčine znamená pravé oko. OS je skratka pre ‘oculus sinister’, a teda znamená ľavé oko. Niektorí lekári majú rôzne formy predpisov, na ktorých skratku OD a OS nenájdete. No nájdete tam jednoducho stĺpec s názvom Pravé a Ľavé oko, alebo len písmená R a L.

ČO ZNAMENÁ SPH? (Dioptria)

SPH (alebo jednoducho S) je skratka pre dioptriu. Dioptria je číslo, ktoré popisuje "silu" vašej šošovky. Hneď vedľa tohto čísla sa bude nachádzať znamienko + (pre ďalekozrakosť) alebo - (pre krátkozrakosť). Čím väčšie je číslo dioptrií, tým viac potrebujete korigovať váš zrak. 

Nemôžeme zabudnúť na pripomienku, že pokiaľ máte vedľa dioptrie znamienko =, tak to je ekvivalent ku znamienku -.Naučte sa čítať predpis od očného lekára, dioptrické okuliare online, dioptria

STĹPCE PRE ASTIGMATIZMUS

 

V predošlom článku sme detailne vysvetlili, čo znamená astigmatizmus. Astigmatizmus sa často vyskytuje v kombinácií s ďalekozrakosťou a krátkozrakosťou. Ak máte astigmatizmus diagnostikovaný, tak potom budete mať vyplnené stĺpce s názvami CYL a AXIS. Ak sú tieto políčka prázdne, tak ochorením netrpíte. 

CYL (alebo ZYL) znamená cylinder. Cylinder je špeciálna dioptria pre ľudí trpiacich astigmatizmom. Pôsobí len v jednej osi, resp. v jednom smere, v ktorom nepravidelnosť vo vašom oku skresľuje videnie.Naučte sa čítať predpis od očného lekára, dioptrické okuliare online, cylinder a os cylindra

AXIS (alebo A, ACH) vyjadruje orientáciu alebo uhol vášho astigmatizmu. Je vyjadrený medzi hodnotami 1 až 180 stupňov. 

Naučte sa čítať predpis od očného lekára, dioptrické okuliare online, cylinder a os cylindra

ČO SÚ ADÍCIE (ADD)? 

ADD (alebo aj adícia) je údaj, ktorý vyjadruje o koľko budú vaše okuliare na čítanie silnejšie než okuliare do diaľky. Ak ho nájdete v predpise, pravdepodobne trpíte presbyopiou, resp. slabozrakosťou, ktorá sa vyskytuje u ľudí po 40. roku života. Riešením pre vás sú buď dvoje okuliarov - jedny do diaľky a jedny na čítanie, alebo multifokalne okuliare, ktoré vám poskytnú ostré videnie na všetky vzdialenosti.

V prípade, že si nie ste istí, či ste údaje vyplnili správne, pokojne kontaktujte naše zákaznícke centrum. Radi vám poradia a pomôžu vyplniť vaše údaje.Naučte sa čítať predpis od očného lekára, dioptrické okuliare online, eyerim blog

ČO ZNAMENÁ "PD"?

Hodnota PD je veľmi dôležitá pri online objednávke dioptrických okuliarov. PD (vzdialenosť zorníc) vyjadruje milimetrovú vzdialenosť od stredu vašej jednej zrenice k tej druhej. Môže sa stať, že na vašom recepte bude tento údaj chýbať, no netreba sa hneď stresovať. Pripravili sme pre vás jednoduchý návod, ako si zmerať vaše PD doma alebo môžete vyskúšať náš online nástroj na meranie PD. Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť, budete potrebovať iba (platobnú alebo inú podobnú) kartu a kameru (na počítači alebo na mobile).

Naučte sa čítať predpis od očného lekára, dioptrické okuliare online, PD, vzdialenosť zorníc

 

KÚPA DIOPTRICKÝCH OKULIAROV

 

Dúfame, že ste sa naučili niečo nové a že už viete čítať recept na okuliare ako (skoro) profesionál. Teraz môžete odštartovať sezónu s novými dioptrickými okuliarmi z eyerim eshopu a zdieľať vedomosti s vašimi priateľmi.