Ak nakupujete dioptrické okuliare online, vaša vzdialenosť zreníc (PD = Pupillary Distance) je kľúčový údaj, ktorý potrebuje. Tento rozmer častokrát na vašom predpise od očného lekára nenájdete a dostať sa k nemu môže byť niekedy naozaj boj. Málokto však vie, že vaše PD si môžete odmerať pokojne aj sami v pohodlí vášho domova. Máme pre vás návod na to, ako to zvládnuť v 5 jednoduchých krokoch, no poďme na to postupne.

Čo je to vzdialenosť zreníc (PD)?

Ak ste doteraz dioptrické okuliare vôbec nenosili, pravdepodobne neviete, že vzdialenosť zreníc (PD) je veľmi dôležité a cenné číslo. Ako sám názov napovedá, je to vzdialenosť od stredu vašej jednej zrenice k tej druhej, udávaná v milimetroch. V prípade dospelého človeka sa tento rozmer pohybuje približne v rozmedzí 54 - 74 milimetrov a pri deťoch je to trošku menej, 43 - 54 milimetrov.

Tento údaj sa spravidla vyjadruje dvomi spôsobmi, a to ako jedno číslo, napríklad 55 (55 milimetrov), alebo dvomi číslami, napríklad 26 a 29. V druhom prípade tieto čísla vyjadrujú samostatne vzdialenosť od stredu pravej a ľavej zrenice k stredu vášho nosa. Obidva spôsoby sú samozrejme správne.

Rýchly tip: V eyerim e-shope používame verziu 2, čiže PD samostatne pre pravé a ľavé oko. Ak sa na vašom predpise nachádza vzdialenosť zreníc vyjadrená jedným číslom, jednoducho toto číslo vydeľte dvomi. Výsledkom budú dve rovnaké čísla, ktoré vyplníte v aj pre práve, aj pre ľavé oko.

Prečo je dôležité poznať svoje PD?

Hlavnou úlohou našich optikov je uistiť sa, že vyberú a vsadia vám do vašich nových okuliarov šošovky (sklá), ktoré potrebujete. Ak sa im však do rúk dostane nesprávny údaj o vzdialenosti zreníc, “optický stred” vašich šošoviek bude nesprávny taktiež a vaše nové okuliare vám nebudú slúžiť tak ako by mali.

Vzdialenosť zreníc sa štandardne meria počas každého vyšetrenia očí. Bohužiaľ, nie každý očný lekár alebo optometrista údaj o PD vyznačí aj vo vašom lekárskom predpise. V takom prípade vždy radíme najprv kontaktovať vášho očného lekára a zistiť, či tento údaj nenájde vo vašich záznamoch. Ak sa ani takto k vášmu PD nedopátrate, nič sa nedeje, odmerať si ho môžete jednoducho a rýchlo aj sami.

Ako si zmerať vzdialenosť zreníc?

Meranie PD zvládnete aj sami, stačí sa držať týchto 5 krokov:

KROK 1
Zožeňte si milimetrové pravítko a zrkadlo alebo nejakého parťáka - alebo aj všetko dokopy, ak sa na to cítite. 

KROK 2
Postavte sa pred zrkadlo a priložte pravítko k vášmu nosu. Bod 0(cm) zarovnajte so stredom vašej ľavej zrenice. A pozerajte priamo pred seba.

Ako si odmerať PD (Vzdialenosť zorníc) eyerim, eyerim e-shop Nakupovanie online, Nakupovanie online v eyerim Dioptrické okuliare online, Dioptrické okuliare na eyerim Práca v eyerime

KROK 3
Držte pravítko pevne a zaznačte na ňom miesto stredu vašej druhej zrenice - alebo jednoducho k druhému číslu priložte prst. Vzdialenosť medzi týmto bodom a bodom 0(cm) je vaše PD.

Ako si odmerať PD (Vzdialenosť zorníc) eyerim, eyerim e-shop Nakupovanie online, Nakupovanie online v eyerim Dioptrické okuliare online, Dioptrické okuliare na eyerim Práca v eyerime

KROK 4
Meranie opakujte aspoň dvakrát, aby ste sa presvedčili o presnosti vášho výsledku. A je to celkom zábava!

KROK 5
Ak sa necítite na to, zmerať si PD sami, požiadajte o pomoc kamaráta, druhú polovičku, strýka, mamku, kolegu alebo prekvapivo ochotného suseda. Celý tento postup môžu absolvovať s vami a zjednodušiť vám to.

Stále komplikované?
Na eyerim máte vždy istotu, že váš nákup bude rýchly a jednoduchý a inak to nie je ani s meraním PD. Po prečítaní tohto článku, našťastie, nemusíte so sebou nosiť v taške pravítko alebo mať tento článok vždy otvorený, aby ste ho v správnej chvíli mohli aplikovať (aj keď ak je to to, po čom vaše srdce piští, tak choďte do toho a otvárajte tento článok stále dookola - nesúdime vás). Celý návod spolu s pravítkom máte vždy poruke pri prezeraní akýchkoľvek okuliarov priamo na našej stránke. Návod stačí stiahnuť, vytlačiť a vystrihnúť podľa inštrukcií a vaše PD si tak môžete zmerať prakticky kdekoľvek a kedykoľvek. Jednoduché. 

Celý návod spolu s pravítkom na stiahnutie

Ako si odmerať PD (Vzdialenosť zorníc) eyerim, eyerim e-shop Nakupovanie online, Nakupovanie online v eyerim Dioptrické okuliare online, Dioptrické okuliare na eyerim Práca v eyerime 

S údajmi o vašom PD v jednej ruke a vašim lekárskym predpisom v druhej na eyerim ušetríte čas a všetky “dioptrické povinnosti” vybavíte rýchlo a jednoducho na jednom mieste. Ak už vaše PD máte zmerané a údaje o výške vašich dioptrií pripravené, stačí si vybrať rám z najširšej ponuky dioptrických okuliarov v eyerim e-shope už dnes!