Každý lyžiar alebo snowboardista vám potvrdí, že dokonalé videnie je základom.  Ak to tak nie je, váš deň na svahu sa môže veľmi ľahko zmeniť na nepríjemnú skúsenosť a vašu lyžovačku pokaziť. Lyžiarske okuliare sú rovnako dôležitým doplnkom ako lyžiarska bunda alebo nohavice a v tomto článku vám poradíme, na ktoré vlastnosti si posvietiť a ako vybrať ten správny model na tohtoročnú sezónu.

#1 Zohľadnite počasie a svetelné podmienky

how to choose perfect snow goggles season 2017/18

Jeden z najdôležitejších faktorov, ktorý treba pri výbere nových lyžiarskych okuliarov zohľadniť sú poveternostné podmienky, v ktorých sa chystáte lyžovať. Ak ide o šošovky, na výber dnes máte z nekonečného množstva farieb. I keď niektorá z nich pasuje k vašej bunde viac, každá farba filtruje svetlo inak a poskytuje jedinečné výhody v špecifickom počasí a svetelných podmienkach. Šošovky lyžiarskych okuliarov sa všeobecne delia do troch kategórií v závislosti od podmienok, do ktorých sú určené.

S1: Zamračené / Nepriaznivé počasie
Šošovky tejto kategórie poskytujú krištáľovo čistý výhľad aj keď je na svahu viditeľnosť veľmi nízka. Ak vás zastihne silné sneženie alebo jazdíte pri západe slnka, potrebujete šošovky s vysokou hodnotou VLT.
S2:  Premenlivé počasie
Najvyhľadávanejší typ šošoviek, funkčný v širokej škále slnečných podmienok. Poskytuje dokonalé videnie v slnečnom i zamračenom počasí a perfektne funguje aj v čase poobedňajších tieňov, ktoré sa ťahajú svahmi.
S3:  Jasné / Slnečné počasie
Okrem blokovania 100 % škodlivých UV lúčov ponúka táto kategória šošoviek vysoké zafarbenie a maximálnu ochranu proti oslneniu. Umožňuje vám pohodlne vidieť v jasných podmienkach a slnečnom počasí.

Ak túžite po väčšej flexibilite, lyžiarske okuliare s fotochromatickou šošovkou sa intenzite svetla prispôsobujú a menia sfarbenie, takže pokryjú širší okruh podmienok. Na podobnom princípe je tiež založená jedinečná technológia Prizm od Oakley, ktorá strategicky blokuje vlnové dĺžky pozdĺž farebného spektra čím zvyšuje viditeľnosť a robí Oakley Prizm šošovky všestrannými. Rovnako dobrou možnosťou ako docieliť maximálnu univerzálnosť sú okuliare s technológiou vymeniteľnosti šošoviek, ktorá umožňuje jednoduchú výmenu šošovky hneď ako dôjde k zmene počasia a svetelných podmienok.

Kategória šošovky vs. VLT

Ako spravne vybrat lyziarske okuliare na sezonu 2017/18
Ako sme už spomenuli, výber sfarbenia šošovky úzko súvisí s počasím a podmienkami, v ktorých sa chystáte športovať. VLT (Visible Light Transmission alebo prenos viditeľného svetla) vyjadruje percento slnečného žiarenia, ktoré šošovkou prechádza. Počas jasných slnečných potrebujete šošovky s nízkou hladinou VLT, ktoré vás ochráni pred oslepením a znižuje únavu očí. Naopak, počas zasnežených a hmlistých dní, keď sú svetelné podmienky nízke, sú pre vás vhodné šošovky s vyššou hodnotou VLT. Na eyerim si môžete skontrolovať VLT hodnoty a kategórie všetkých dostupných šošoviek od najpredávanejších značiek ako Oakley, Cebe, Bolle, Smith a ďalších. 

#2 Myslite na pohodlie

how to choose perfect snow goggles season 2017/18
Lyžiarske okuliare, ktoré ochránia váš zrak a zvýšia ostrosť vášho videnia sú samozrejme ‘must-have’. Netreba však zabudnúť na komfort, ktorý počas celodennej lyžovačky ocení každý z nás. Na čo sa zamerať:

Ventilácia (Anti-fog) - Ventilácia zabezpečuje cirkuláciu vzduchu vo vnútri okuliarov, zlepšuje reguláciu tepla a je kľúčovou vlastnosťou v boji proti kondenzácii. Všetky lyžiarske okuliare s anti-fog technológiou zabezpečujú perfektný komfort a jasný výhľad.
Tesnenie - Uistite sa, že pena kopíruje zakryvenie vašej tváre bez akéhokoľvek tlaku. Porozmýšľajte nad dvojvrstvovou alebo trojvrstvovou penou, ktorá sa ľahko prispôsobí tvaru vašej tváre a zabezpečí tak komfort a bezpečnosť.
Popruh - Väčšina lyžiarskych okuliarov má široký, protišmykový popruh, ktorý sa dá ľahko prispôsobiť obvodu vašej hlavy.
Kompatibilita s helmou - Helma je pre lyžiara alebo snowboardistu rovnako dôležitá ako okuliare a ich kompatibilita taktiež. Väčšina lyžiarskych okuliarov značiek, ktoré u nás nájdete je kompatibilná s helmami najznámejších výrobcov ako Bolle, Giro, Anon, K2, Carrera alebo Smith.
OTG (Over The Glasses) - Ak nosíte dioptrické okuliare, OTG technológia je pre vás to pravé. Rámy s touto technológiou sú širšie a hlbšie ako tie štandardné, čím poskytujú extra priestor pre vaše dioptrické okuliare. Navyše, OTG technológia predstavuje finančne menej náročnú možnosť ako napríklad na mieru vyrábané dioptrické lyžiarske okuliare. 

#3 Zvoľte správnu veľkosť

how to choose the perfect snow goggles season 2017/18
Pri výbere lyžiarskych okuliarov je potrebné myslieť aj na správnu veľkosť rámu, ktorá bude sedieť veľkosti vašej tváre. Väčšina lyžiarskych okuliarov sa vyrába v štandardnej veľkosti (M), ktorá je univerzálnou veľkosťou pre dospelých a tínedžerov. Táto veľkosť sedí väčšine ľudí a je vysoko pravdepodobné, že sadne aj vám.

Lyžiarske okuliare vo veľkosti L majú spravidla širší, vyšší a hlbší rám, ktorý prirodzene sedí ľudom s väčšou tvárou. Veľkosť S má naopak užší, kratší a plytkejší rám - táto veľkosť je vhodná pre deti a ľudí s vyslovene menšou tvárou.

Krátke zhrnutie na záver: Pri výbere nových lyžiarskych okuliarov myslite na správny výber šošovky (skla), ktorá bude vhodná do poveternostných podmienok, ktoré očakávate. Určite nezabudnite aj na ďalšie vlastnosti ako napríklad ventilácia, kompatibilita s helmou alebo správna veľkosť. A samozrejme nezamerajte sa len na technickú stránku, ale doprajte si aj štýl a farebné prevedenie, v ktorom na svahu zažiarite - na výber je ich viac než dosť. Ak chcete vidieť celú našu kolekciu lyžiarskych okuliarov, určite to urobte čo najskôr - nech ste na zimu skutočne pripravení.