Oslnenie, tma, zlé poveternostné podmienky, priame svetlo, zahmlené prostredie a mnoho ďalších faktorov ľudský zrak značne oslabujú. Správne okuliare pre šoférov si vedia so všetkými týmito nástrahami poradiť, byť skvelým pomocníkom za volantom a zvýšiť vašu bezpečnosť.

Okuliare pre šoférov preto nie sú len tak na parádu, ale poriadny doplnok, ktorý im pomáha. Prinášame vám par tipov, ktorými sa pri výbere okuliarov na šoférovanie môžete riadiť.

eyerim si pre vás v spolupráci s Peugeot pripravil krátke video, v ktorom vám ukážeme, ako si vybrať správne okuliare za volant. 


1. RÁM: Na periférnom videní záleží

Veľkosť rámu pri výbere okuliarov je veľmi dôležitá, pretože hrubé rámy a masívne bočnice bránia periférnemu videniu a zvyšujú tak risk nehody. Rámy s veľkými šošovkami a tenkými bočnicami (ako napríklad Aviator alebo Mike z eyerim collection) sú vhodnou voľbou pri výbere okuliarov, lebo dostatočne chránia oči pred svetlom a zároveň umožňujú spomínané periférne videnie.

dioptrické okuliare, eyerim collection, model MIKE, okuliare na šoférovanie, eyerim blogslnečné okuliare, Ray-Ban Aviator Gradient, okuliare na šoférovanie, eyerim blog

2. FARBA ŠOŠOVKY: Na zvýšenie kontrastu a zlepšenie viditeľnosti

Farba šošoviek je rovnako dôležitá ako rám. Nevhodne zvolená farba dokáže ovplyvniť viditeľnosť a znižovať tak vizuálny kontrast. Tmavé šošovky (obzvlášť so zrkadlovým efektom) na šoférovanie v oblačnom počasí alebo v nízkych svetelných podmienkach -  čím tmavšie šošovky, tým menej percent svetla prepúšťajú. Ďalší príklad nevhodných šošoviek sú šošovky ružovej a modrej farby, pretože môžu skresľovať okolité farby. Naopak, ideálne farby šošoviek okuliarov pre vodičov, sú šedá alebo hnedá (s polarizáciou), pretože sú neutrálne a najmenej skresľujú okolité farby. Mnoho okuliarov, ktoré sú určené na šoférovanie v noci bývajú aj žltej alebo jantárovej farby, lebo prispievajú ku zvýšeniu kontrastu farieb a ich rozlíšeniu.

• Prechodná farba šošovky
Ďalším vhodným výberom sú okuliare, ktoré majú prechodnú farbu šošovky, pretože vám poskytnú lepší pohľad na cestu (stmavia svetlú oblohu a zanechajú prirodzenú farbu palubnej dosky bez skreslenia).

Okuliare na šoférovanie, okuliare pre šoférov, šofér, okuliare, slnečné okuliare, eyerim blog

3. DIOPTRICKÉ ŠOŠOVKY: Aby ste videli každý detail

• Slnečné dioptrické okuliare: Meniť okuliare? Netreba.
Pokiaľ nosievate dioptrické okuliare alebo šošovky a počas šoférovania zamieňate slnečné okuliare s dioptrickými, skvelým riešením pre vás sú práve slnečné dioptrické okuliare. Slnečné dioptrie kombinujú korekciu zraku a ochranu pred UV žiarením. Spájajú tak funkcie slnečných aj dioptrických okuliarov v jednom ráme. Jednými okuliarmi vyriešite i korekciu zraku, aj nepríjemné oslňovanie slnečnými lúčmi.

• Multifokálne okuliare: Ostré videnie na všetky vzdialenosti
Multifokálne (progresívne) šošovky korigujú súčasne ďalekozrakosť aj krátkozrakosť. Hlavnou výhodou multifokálnych šošoviek je hladký prechod medzi videním na blízko a na diaľku bez nutnosti meniť okuliare. S jednými okuliarmi uvidíte ostro na všetky vzdialenosti, čo značne prispeje k bezpečnosti jazdy.

4. ŠPECIÁLNE ÚPRAVY ŠOŠOVIEK: Pridajte okuliarom extra vlastnosti

• Polarizačné šošovky: Silnejšia ochrana pred oslnením
Polarizačné šošovky sú skvelou voľbou pre šoférov, pretože špeciálny filter na šošovkách zabráni slnečným lúčom, aby sa nepríjemne odrážali priamo do vašich očí a oslepovali vás. Polarizačnú vrstvu na šošovky si môžete sami pridať aj do dioptrických okuliarov.  

Polarizačná vrstva nie je samozrejmosťou pri všetkých okuliaroch, avšak väčšina bestsellerov je dostupná aj s polarizovanou verziou. Pri značkách ako Ray-Ban alebo Persol je polarizácia označená na šošovkách vygravírovaným písmenom P vedľa loga značky.

• Anti-reflexná vrstva
Dobrým pomocníkom pri šoférovaní v noci je aj anti-reflexná vrstva šošoviek, ktorá eliminuje odrazy a záblesky svetla, zvyšuje kontrast videnia a znižuje únavu očí. Ďalšou výhodou anti-reflexnej vrstvy je odpudzovanie mastnoty, čo udržuje okuliare dlhodobejšie čisté. Túto vrstvu je možné pridať všetkých dioptrických okuliarov z eyerim collection

Driving glasses, prescription sunglasses, photochromic layer, polarized glasses, anti-reflective lens coating, eyerim blog

Dúfame, že týmito tipmi prispejeme nie len k jasnejšiemu výberu okuliarov, ale i k jasnejšiemu šoférskemu zraku a bezpečnej jazde.

Na eyerim eshope nájdete širokú ponuku okuliarov, ktoré sú na cesty vhodným pomocníkom - nie len pre zdravie vášho zraku, ale i pre vyššiu istotu za volantom a najmä maximálne bezpečie. Tak šťastnú cestu!