Priznajme si to. Pokiaľ nejde o život, vyšetrenie u očného lekára si do vášho to-do listu asi len tak nepridáte. Alebo ešte horšie - okuliare už dlhšie nosíte a vidíte predsa “v pohode”, takže pravidelná kontrola je zbytočná, však? Vaše oči ani náhodou nie sú niečo, čo by ste mali ignorovať a vyšetrenie zraku by nemala byť výnimočná udalosť. Toto je 6 znakov, ktoré vám hovoria, že je najvyšší čas k vášmu očnému lekárovi zájsť.

1. Máte po štyridsiatke

Pravidelné vyšetrenie zraku počas vášho života je veľmi dôležité. V prípade, že máte viac ako 40 rokov a okuliare ste ešte nenosili, občasná návšteva očného lekára je dobrý nápad.  Bohužial, s pribúdajúcim vekom vaše oči strácajú formu a pravdepodobne ocenia okuliare na čítanie.

2. Vidíte rozmazane

Problém s rozoznaním predmetov v diaľke, bolesti hlavy a únava očí sú všetko znaky myopie, nazývanej aj krátkozrakosť. Podobným problémom je hyperopia, alebo ďalekozrakosť, ktorá sa zas prejavuje rozmazaným videním objektov nachádzajúcich sa vo vašej tesnej blízkosti. Ani jeden z týchto problémov nedokážete vyriešiť bez vášho očného lekára a mali by ste ho navštíviť predtým, ako sa váš stav zhorší.

3. Ťažko rozoznávate farby

Problém s rozlišovaním farebných odtieňov alebo intenzity farieb sa taktiež nazýva farbosleposť. Na(ne)šťastie, táto diagnóza postihuje hlavne mužov a môže spôsobiť veľa nepríjemností (napríklad zlý výber ruží na Valentína). Ak máte pocit, že to s farbami nie je ono, prekonzultujte to s vašim lekárom, ktorý vám určite hneď povie na čom ste.

6 dovodov preco navstivit ocneho lekara

4. Vaše oči sú zčervenané a podráždené

Tieto symptómy často mnoho z nás ignoruje, hlavne ak strávime počas dňa niekoľko hodín pred obrazovkou počítača. Buďte však obozretní! Za zčervenaním očí môže byť infekcia, ktorá potrebuje, aby sa na ňu pozrelo oko experta. Oba symptómy môžu byť spojené s astenopiou, známou ako únava očí, ktorá aj napriek svojmu menej vážnemu pomenovaniu potrebuje lekárske ošetrenie.

5. Vidíte dvojmo

Kúp jeden a druhý dostaneš zadarmo - fajn deal, čo poviete? Nie, ak však ide o vaše oči. Ak sa zrak začne zahrávať s mysľou a stáva sa vám, že vidíte dvojmo alebo trojmo, neignorujte to. Tento problém môže byť veľmi vážny a návšteva očného lekára je určite potrebná.

6. Nosíte dioptrické okuliare

Vyšetrenie zraku nie je niečo čo stačí podstúpiť raz za život a to, že už dioptrické okuliare nosíte neznamená, že vášho očného lekára máte stretnúť iba na ulici. Nosením dioptrických okuliarov sa vám nikdy nepodarí váš zrak “opraviť”, no dokážete nimi spomaliť proces jeho zhoršenia, ktoré by skôr či neskôr nastalo. Ak si na vašu poslednú návštevu očného lekára pamätáte len matne, je dosť pravdepodobné, že vaše hodnoty dioptrií sú už dávno iné ako tie čo nosíte. Opätovná kontrola zraku je teda určite dobrý nápad.

6 dovodov preco si dat zmerat zrak
Navštíviť očného lekára včas vám môže ušetriť veľa nepríjemností. Ak máte pocit, že prišiel čas na vaše prvé vyšetrenie očí alebo ste ho už nejaký ten čas nepodstúpili, neodkladajte ho. V prípade, že máte váš zrak už zmeraný, od dokonalého videnia vás delí už len výber správneho rámu. Kúpte si ho u nás budúci týždeň a dostanete k nemu dioptrické sklá so zľavou 50%. Celkom fajn, nie? Našu celú kolekciu dioptrických rámov si môžete pozrieť tu, máte týždeň na rozmyslenie.

Rýchly tip: Ak pracujete často s počítačom, vyšetrenie zraku si naplánujte dopoludnia. Ak je vaše oko dlhšie vystavené žiareniu obrazovky, vaše zreničky sa rozširujú a môžu spôsobiť nepresné výsledky merania vášho zraku.